Naše buchty :)

Marlenka

Těsto:   2 hrnky polohr. mouky

                1 hrnek cukr krupice

                ½  prášku do pečiva

                2 vejce

                2 lžičky sody

                2 hrsti mletých ořechů

                1 mandarinky v konzervě i se šťávou

Krém:   1 pomazánkové máslo

                7 dkg rozpuštěného másla

                ½ hrnku cukru krupice (i méně)

                1 vanilkový cukr

                2 lžičky vanilkového pudinku

Suroviny na těsto smícháme, dáme na vymazaný a vysypaný plech (nebo pečící papír) a upečeme při 180-200 °C. Do horké upečené buchty uděláme koncem vařechy důlky, pak potřeme krémem a posypeme mletými oříšky.

Anansový moučník

Těsto:
300ml pomixovaného zavařovaného ananasu (lze nahradit dýňovým kompotem)
1 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 1/2 hrnku cukru
2 vajíčka
1 prášek do pečiva
2 lžičky jedlé sody
 
Krém: 
2 pomazánkové másla
1/2 vanilkového pudingu uvařeného (někdy dám i celý) 
1 vanilkový cukr
2 lžičky cukru
 
Hotové posypat nahrubo nastrouhanými ořechy, pocákat čokoládou.
 

Maková buchta bez mletí máku

1 hrnek máku namočit přes noc do 2 hrnků mléka, druhý den přidat 1 hrnek pískového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 1 van. cukr, 2 žloutky, hrubě nakrájené ořechy, rozinky - vše smíchat dohromady - nakonec přidat sníh ze dvou bílků. Po upečení potřít marmeládou a čokoládovou polevou.

Buchta ESKYMO

2 hrnky hl. mouky (i polohrubá), 1 hrnek cukru krystalu, 2 vajíčka, vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka a 2 lžíce kakaa.


Krém: 4 dcl mléka, 2 kokosové pudinky - mléko a pudink uvaříme a necháme vychladit. Pak našleháme máslo a 10 dkg mletého cukru, přidáme kelímek zakysané  smetany, zamícháme s pudinkem a potřeme tím buchtu.

Suroviny smícháme, upečeme a až těsto vychladne, dáme na něj krém. Můžeme posypat kokosem nebo nastrouhanou čokoládou. Necháme ztuhnout v lednici.

Mrkvové šátečky (nebo závin) od Irenky

35dkg     polohrubé mouky

25dkg     nastrouhané mrkve

1sáček    vanilkového cukru

1             celé máslo nebo Heru

1             celý prášek do pečiva

 

Těsto zpracujeme, rozválíme, vykrajujeme čtverečky, které mažeme marmeládou a tvoříme z nich šátečky. Kdyby to chtěl mít někdo rychlejší a nemá nervy na šátečky, může těsto rozpůlit na dva díly pro dva záviny, které rozváli, namaže marmeládou a stočí jako závin. A šup s tím do trouby..

Mrkvové šátečky od Marcely

1 balíček piškotů OPAVIA, 100 g hl. mouky, 150 g strouhané mrkve, 200 g ztuženého tuku (Omega), 1/2 prášku do pečiva, meruňková marmeláda, 1 vejce, moučkový cukr na obalování. 

Z nastrouhaných piškotů, mouky, strouhané mrkve, tuku a prášku do pečiva vypracujeme těsto a rozválíme ho na tloušťku asi 5 mm. Radýlkem vykrajujeme čtverečky, které na okraji potřeme rozšlehaným vejcem a plníme meruňkovou marmeládou. Potom je přehneme do šátečků a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě na mírném ohni. Ještě horké obalujeme v cukru.

Perníčky od Krtečka :)

40 dkg hl. mouky, 14 dkg moučkového cukru, 3 vejce (2 do těsta, 1 na potření), 10 dkg Hery, 2 lžíce rozpuštěného medu, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička jedlé sody no a Krtek přidává ještě špetku soli mimo recept.
Na polevu 1 bílek, 15 dkg moučkového cukru.

V míse utřeme cukr se dvěma vejci a změklou Herou, přidáme med a koření. Do připravené hmoty vmícháme prosetou mouku smíchanou se sodou. Vypracujeme těsto, které na válu ještě prohněteme. Vyválíme placku a vykrajujeme tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem, aby se perníčky pěkně leskly. Pečeme v předhřáté troubě při 180°C dozlatova. Prosetý moučkový cukr třeme v míse s bílkem, až vznikne hladká bílá pěna.

Vanilkové rohlíčky od Lucky 

300g hladké mouky (2 hrnky)

200g másla

40g moučkového cukru (necelá 1/4 hrnku) + na obalení

100g mletých ořechů (1 hrnek)

4 žloutky

2 vanilkové cukry

Do mísy dáme všechny sypké suroviny, přidáme máslo a žloutky. Dobře propracujeme a dáme přes noc do lednice. Druhý den tvoříme malé rohlíčky, klademe vymazaný plech (pečící papír) a pečeme v mírně teplé troubě. Ještě horké obalujeme ve směsi vanil. a moučkového cukru.

 Ladiny celozrnné koláčky

300g celozrnné mouky jemně mleté

300g polohrubé mouky

100g cukru

100g rozpuštěného másla (tuku)

1/4 l mléka

špetka soli

3/4 kostky droždí

Zaděláme kynuté těsto, jak jsme zvyklí. (Kdo má domácí pekárnu, určitě ji využije :)) Z vykynutého těsta vytvoříme placku asi 5mm tenkou a vykrajujeme malá kolečka o průměru asi 5cm (např. štamprlátkem). Kolečka klademe na plech (dop. peč.papír) a necháme vykynout. Pak tvoříme uprostřed koláčků důlky. Zde se recept dělí na všední koláčky, které už jen plníme náplní podle chuti a pečeme a na koláčky "exkluziv", které před plněním potřeme rozšlehaným vejcem a nahoru dozdobíme drobenkou a třeba kouskem mandle.

Já jsem koláčky pekla v horkovzdušné troubě při 180°C asi 10min, vy si pečte jak chcete :), nebo spíš, jak chce vaše trouba... M.V.